ataturk_yemek

Atatürk’ün Sevdiği Yemekler

Her 10 Kasım’da Atatürk’ü özlemle anarken, onu biraz daha yakından tanımak için Atatürk’ün sevdiği yemekleri ve sofrasındaki detayları sizlerle paylaşmak istedik.

Çok yemek yemeyi sevmediği bilinen, Atatürk’ün bilinen en önemli özelliği yemekleri tek başına yemeyi sevmemesi olarak anlatıyor Atatürk’ün aşçısı Halit Atay. En sevdiği yemeklerden biri olan kuru fasulyeye Mustafa Kemal “Yağlı Fasulye” demiş. Bu yemeğe olan alışkanlığının ve “Çocukluktan ve liseden alışkanlık” dediği biliniyor. Neredeyse çok az uyuyan, bol bol kitap okuyan Atatürk çay ve sütlü kahveyi sıklıkla tüketirmiş. Sofrasında çatal bıçağın doğru yerleştirilmesine dikkat eder, mutlaka masasında tebeşir, kitaplar ve silgi bulundururmuş.

Burun kıvırdığımız bamyanın özellikle de etli bamyanın Paşa’nın sofrasında özel bir yeri varmış. Kuşkonmazı ilk defa bir seyahatinde denemiş ve beğenmesi üzerine tohumunu getirerek kendisi bizzat yetiştirmiş. Kuşkonmazı en çok “haşlanmış” olarak severmiş. Sofradan aç kalkmaya özen gösteren Atatürk, davet ettiği misafirleriyle birlikte onları ağırlamayı sever, mutlaka sofraya buyur edermiş. Akşam yemeklerinde misafirleriyle devlet ve ülke meseleleri hakkında yoğun sohbet etme dalarmış.

Köşkün aşçısı Istakozdan, kılıç balığına kadar tüm yemekleri özenle sunduklarını yemeyeceğini bilseler bile en sevdiği etsiz kuru fasulyeyi her zaman hazır ettiklerini anlatıyor. Tatlılar konusunda pek iştahı olmayan Atatürk’ün özellikle hastalığa yakalandığı dönemde İrmik Helvası istediği biliniyor. Ölmeden önce son isteğinin Enginar yemek olduğu bilinen Paşa’nın, İstanbul’da bulunamayıp Hatay’dan getirilmeye çalışılan enginarı yemesi “derin uykusuna” dalması sebebiyle nasip olmamış.

O’NU ÖZLEMLE ANIYORUZ…

Kaynak

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir