Bambaşka Bir Yöntem: Apiterapi

Bir önceki yazımızda sizlere arıların tek mucizesinin bal olmadığından bahsetmiştik. Bu yazımızda biraz daha derine iniyor ve Apiterapi kavramını yakından inceliyoruz.

Apiterapi, Latince “arı” anlamına gelen “api” ile “tedavi” anlamına gelen “terapi” kelimelerinin birleşimidir. Bal, arı poleni, arı sütü, propolis, balmumu, arı zehri gibi ürünlerin sağlığın korunması, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanılır. Geleneksel tedavi uygulamalarında arı ürünleri binlerce yıldır bilinmekte ve uygulanmaktadır. Doğal gıda takviyesi olarak görülmektedir.

Bilimsel araştırmalar Apiterapi uygulamalarının olumlu sonuçlarını bizimle paylaşmaktadır. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde başlayan ve dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızla gelişmektedir.

Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde başlayan ve dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri yaygınlaşmaktadır. Dünyada Apiterapi uygulamalarının yapıldığı merkezler bulunmaktadır. Apiterapi’nin önemini değerlendiren sağlık bakanlığımız da apiterapiyi geleneksel ve tamamlayıcı tıbbi uygulamalar arasına almıştır. Bugün bakanlık bünyesinde bir Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı bulunmaktadır.

Şimdi gelelim içindeki lezzetlere…

Lezzetli Bir Karışıma Davetlisiniz

Apiterapi yönteminde kullanılan içeriklere göz attığımızda, yoğun bir şekilde Türk kültürüne yakın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hazırsanız başlıyoruz!

Bal

Geleneksel kahvaltılarımızı süsleyen bal, arıların çiçeklerden topladığı nektarı enzimleriyle birleştirerek oluşturdukları lezzetli bir gıdadır.

Ana besin öğesi karbonhidrat olan bal, içerisinde organik asitleri, proteinleri, aminoasitleri, mineralleri, vitaminleri ve aroma gibi bileşenleri barındırır.

Propolis

Bitkilerin yaprak, dal ve tomurcuklarından toplanan reçineli bir karışımdır. Ayrıca fenolik maddeler, yağ asitleri, polen, vitaminler ve mineral maddeleri içerir.

Zencefil

Zencefilin tarihi Çin ve Hindistan’a kadar dayanmaktadır. Yaklaşık 2000 yıldır kullanıldığı tahmin edilmektedir. Tropikal iklimin köklü bir bitkisidir. B ve C grubu vitaminler, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez gibi minerallere sahiptir. Lif ihtiyacımızı da karşılamaktadır.

Tarçın

Defnegiller familyasının en egzotik üyesidir. Kokulu ağacın iç kabuğunun kurutulmasıyla elde edilir. Güney Asya, Orta Amerika ve Brezilya ana vatanıdır. Kalsiyum, magnezyum, demir ve lif içerir.

Karanfil

 

Vatanı tropik Asya’dır. Uçucu yağında bulunan öjenol mikroplara karşı etkilidir.

Karabiber

Dünyada en popüler olarak bilinen baharattır. İçerdiği uçucu yağlar nedeniyle antimikrobiyal etkiye sahiptir.

Limon

Ilıman iklimin üyesidir. C vitamini bakımından zengindir.

Ginseng

Ginseng büyük kazık köklü çok yıllık otsu bir bitkidir. Ana vatanı Güney Kore’dir.  Ginseng’in botanik ismi olan “Panax”, Yunanca “her şeyi iyileştiren” anlamına gelen “panacea” kelimesinden türetilmiştir. Ginseng, geleneksel Çin ve Hint tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Vücudun fiziksel işlevlerini destekleyen ve vücut direncini artıran bir bitkidir.

 

Guarana

Guarana kırmızı meyveli tropik bir bitki türüdür.  İçerdiği kafein türevi bileşenlerinden dolayı uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Antioksidan özelliğe sahiptir.

Ginkgo Biloba

 

Ginkgo tıbbi anlamda algılama işlevlerinin korunması için yararlı olarak kabul edilen antioksidan özellikte terpenoitler ve flavonoitler içermektedir.

 Zerdaçal

İçeriğindeki fenolik maddelerin hücreler üzerindeki oksidatif hasarın ve iltihabın önlenmesinde, vücudun bakteri ve virüslere karşı korunmasında yardımcı olduğu bilinmektedir. Çinko, selenyum, bakır, demir gibi mineraller içermektedir.

Biberiye

 

Bazıları ona hatırlatan bitki de demektedir. Sinir hücreleri üzerinde pozitif etki sağlamasıyla bilinir.

Yabanmersini

Fundagiller ailesinin hoş bir üyesidir. Antioksidan etkili fenolik maddelere sahiptir.

 

Meal Box

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir