Cheesecake_Frambuaz

Cheesecake Yapmanın 15 Püf Noktası

Dünya’da bir çok insanın severek yediği ama korkarak yaptığı tatlı olan cheesecake, bizim de severek yaptığımız ve en beğenilen tatlılarımız arasında yer alıyor.

Cheesecake’in tarihi hakkında ufak bir bilgi vermeden de geçmeyelim. Herkes cheesecakein Amerika’nın popüler şehri NewYork’dan çıktığını düşünür. Ama Fiziksel Antropologlar, 4000 yıl kadar eskilere Antik Yunan dönemine geri gitmemizi, ilk cheesecake’in Samos adasında oluşturulmuş olabileceği söylerler. Ayrıca Fiziksel Antropologlar, M.Ö. 776 yılında yunan gelin ve damatlarının düğün pastası olarak cheesecake yediğini belirtmektedir.

Yine de şuan çoğu tarif Amerika orjinli… Cheesecake için her ne kadar çok fazla farklı tarif yer alsa da en önemli husus hiç şüphesiz Cheesecake‘nizin çatlamaması… Biz de sizler için cheesecake yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve cheesecake yapmanın püf noktalarını derledik…

02-cheesecake

1- Amerika’da kullanılan krem peynirlerin su oranı bizim ülkemizdeki labne peynire göre daha az ve yağ oranları daha fazladır. Bu da cheesecake’in kıvamını oldukça etkileyecek bir durumdur.

Bu durumu çözüme kavuşturmak için ise labne peynirinizi süzmeniz ve biraz krema eklemeniz yeterli olacaktır. Böylece labne hem su kaybeder hemde yağ kazanır.

2- Ana maddesi peynir olan bir tatlı olduğundan peynir konusunda eli bol davranabilirsiniz 🙂 23 cmlik bir kalıp için 900 gr civarı peynir kullanmanız önerilir.Böylece yoğun tat ve kıvam konusunda başarılı bir iş çıkarmış olursunuz.

3- Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Bu işlem malzemelerin kolay karışmasını sağlayacak ve böylece karışımı gereğinden fazla çırpmanıza gerek kalmayacak.

4- Kalıp olarak ise kelepçeli kalıp kullanmanız tavsiye edilir. Böylece kekinizi piştikten sonra daha rahat çıkarırsınız.

5- Oda sıcaklığındaki malzemeler ve ve kalıbınız hazırsa artık cheesecakenizi yapmaya başlayabilirsiniz. Krem peynir ve şekeri pürüzsüz ve kremsi bir hale gelene kadar çırpmanız lazım. Yalnız çok fazla çırpmayın kremanın yapısını bozabilirsiniz. Düşük hızda bir mikserle homojen bir karışım olana kadar çırpın.

6- Yumurtaları teker teker eklemeli ve mikseri yavaş hızla çalıştırmaya devam etmelisiniz. Aksi taktirde içine çok fazla hava karışmış olur ve buda kıvamını bozar.

7- Fırını önceden ısıtın ki tüm kek dengeli bir şekilde pişsin.

8- Eğer bisküvili bir taban istiyorsanız, bisküviyi tabana yayın ve bir bardak yardımı ile bisküvilerin üzerine iyice bastırın. Tabanda iyice sıkışan bisküvileri önceden ısıtılmış fırında 10 dk. kadar pişirin.

Strawberry-Cheesecake-with-Strawberry-Syrup

9- Kek karışımınızı kalıba döktükten sonra birkaç defa vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.

10- Kalıbınızı önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına içi su dolu bir tepsiye yerleştirerek koyun. Böylelikle cheesecake‘inizin üzeri pişerken kuruyup, yanmayacak ve çatlamayacak.

11- Chesseecake‘iniz pişerken sürekli fırını açmayın ve asla ortasına bir şey batırıp kontrol etmeyin. Sürekli fırını açmak, ısıyı değiştireceğinden dengeli pişirmeye engel olur. Ortasına bıçak, kürdan gibi şeyler batırmaksa, o bölgenin soğurken çatlamasına neden olabilir.

12- Pişirme süresi de oldukça önemli. Eğer cheesecake’in kenarları sertleşmiş ve ortası kalıbı salladığınızda hafifçe sallanıyor ise tatlınız pişmiş demektir.

13- Cheesecake‘inizin fırından çıktıktan sonra çatlamasını istemiyorsanız fırını kapattıktan sonra kapağını hafif aralayın ve 1 saat kadar fırının içinde soğumasını bekleyin. Sonra dışarı çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

14- Cheesecake‘i dilimleyeceğiniz bıçağı sıcak su dolu bir kapta bir kaç dakika bekletip ve temiz bir havluyla kurularsanız pürüzsüz bir kesim sağlarsınız.

15- Son olarak cheesecake ne kadar beklerse o kadar güzelleşen bir tatlı olduğundan en az bir gün buzdolabında bekleterek dinlendirin ve sonrasında servis yapın.

Artık kendi cheesecakenizi yapmak için kolları sıvayabilirsiniz 🙂

“Cheesecake Yapmanın 15 Püf Noktası” üzerine bir düşünce

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir