Bowl of noodles

Çinliler Yemeklerini Neden Çubukla Yerler?

Zaman zaman merak edilen bir konudur, Çinlilerin neden çubuklarla yemek yedikleri… Bu konuda bir çok teori var ama bunlardan biri diğerlerini geride bırakıyor. Savaş ve kıtlık

M.Ö. 6 yüzyıl civarında Çin’de yaşanan kıtlık nedeni ile ülke ekonomisi durma noktasına gelmişti. Yapılması gereken tek şey ise yeni yerler fethetmekti. Ancak imparatorlukta yeterli savaş teçhizatı bulunmadığı için, İmparator tüm Çin halkına çağrıda bulunarak ellerinde olan tüm metal eşyaları getirmelerini istedi. Böylece getirilen tüm metaller eritilerek savaş aletleri yapıldı.

Bunun sonucunda Çin halkının elinde bir tek bambu ağaçları kalmıştı. Onlarda bambudan tabak, bardak, sürahi ve yemek çubukları yaptılar. Bu çubuklara “waribashi” adını verdiler. Ancak kimileri “hashi” de der.

Daha sonra ağaçların tükenme ihtimali olduğundan bambu ve odunun yanı sıra altından, gümüşten, fildişinden ya da plastikten de çubuk yapmaya başladılar. Ancak altın ve gümüş yemek çubukları hem ağır hem de pahalı olduğundan şuan sadece süs eşyası olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde, Çin’de ve ona yakın ülkelerde; Kore, Japonya, Moğolistan, Tayvan, Vietnam, Tayland, Singapur ve diğerlerinde, hala bu çubuklar kullanılmaktadır.

Uzakdoğu ülkelerine uzanmışken sizinde canınız uzakdoğu lezzetlerinden çektiyse Moğol Usulü Sebzeli Tavuklu Eriştemizi deneyebilirsiniz.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir