Eminebeder_HunkarBegendi

Emine Beder’in Tarifi Olmadan Ramazan Sofrası Olmaz: Hünkar Beğendi

Ramazan’daki yemek programlarının vazgeçilmez yüzü Emine Beder, yemek tarifleriyle yıllarca televizyon ekranlarının en önemli simalarından biriydi. Hala yüzlerce kadının mutfağında onun tarifleri yapılıyor. Bu tariflerin en güzellerinden biri olan hünkar beğendi de ramazan sofrasına en çok yakışanlar arasında yer alıyor. Gelin ramazan sofralarının dayanılmaz lezzetlerinden biri olan bu tarife beraber bakalım:

Malzemeler

Beğendi İçin;
  • 5 adet patlıcan
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Dolu dolu 1 çorba kaşığı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 adet limonun suyu
  • 75 gr kaşığı kaşar peyniri
Eti İçin;
  • 500 gr. kuşbaşı dana eti
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı salça
  • ¾ çay bardağı sıvıyağ
  • 2.5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Birer tutam karabiber, kekik ve kimyon

Hazırlanışı

Et İçin;
  1. Öncelikle kuşbaşı etleri derin bir tencereye alın ve suyunu çekene kadar kavurun. Etler kavrulunca üstüne sıvıyağı ekleyin.
  2. Ardından küçük küçük doğradığınız soğanları tencereye ekleyin ve sıvıyağı da tencereye koyun. Ardından yaklaşık 5 dakika daha kavurun.
  3. Kavurma işleminden sonra salçayı, sıcak suyu ve baharatları da ekleyin. Etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirdikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Beğendi İçin;

  1. Patlıcanları ocakta veya ve fırında bütün bir şekilde közleyin. Ardında kabuklarını soyun ve limonlu suda 5-10 dakika bekletin.
  2. Ardından patlıcanları sudan alın ve iyice süzün. Süzdüğünüz patlıcanları bir bıçak yardımıyla ince ince doğrayın.
  3. Ocağa bir tava alın ve tereyağ koyun. Tereyağ hafifçe kızdıktan sonra üstüne un ekleyin. Unu kokusu çıkana kadar kavurun ve ardından sütü yavaşça tavaya dökün. Sütü dökerken yavaşça bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.  Bu şekilde harcın topaklanmasını önlersiniz.
  4. Sos kıvama geldiğinde ocaktan alın ve içine patlıcanları ve kaşarı da ekleyin. Bir tahta kaşık yardımıyla malzemeleri birbirine yedirin.
  5. Ardından servis yapacağınız tabağın içine öncelikle beğendiyi yerleştirin ve ortasında küçük bir çukur açın.
  6. Son olarak pişirdiğiniz eti açtığınız çukurun içine yerleştirin ve sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

Eğer bu lezzetli ve zahmetli tarifin yapımı size zor geldiyse, bırakın hünkar beğendiyi Meal Box olarak biz kapınıza getirelim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir