Etli Yaprak Sarma ve Yoğurt-DJ

Her Tanesinde Emek Var: Etli Yaprak Sarması

Teker teker sarılarak her tanesinde büyük bir emek olan yaprak sarması hepimizin dayanamadığı lezzetler arasında yer alıyor. Bu eşsiz lezzeti iftar sofrasında görmekse bizi daha da mutlu ediyor. Gelin bu mükemmel lezzet nasıl yapılıyor birlikte bakalım:

Malzemeler

  • 250 gr. taze veya salamura yaprak
  • 250 gr. kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı veya zeytinyağı
  • Tuz

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı salça veya 1 domates rendesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı su
  • Pul biber (isteğe göre)

 

Hazırlanışı

1) Salamura yaprakları suda biraz kaynatın ve tuzdan arınması için biraz suda bekletin.

2) Başka bir tarafta derin bir kabın içine kıymayı, soğanı ve yıkanmış pirinci ekleyin ve biraz elinizle yoğurun. Ardından baharatları, maydanozu ve yağı ve baharatları ekleyip yoğurma işlemine devam edin. Bütün malzemelerin birbirine karıştığına emin olduktan sonra iç harcı bir kenara alalım.

3) Tuzdan arındırdığınız yapakların saplarını kesin ve tencerenin dibinde yerleştirin. Yaprakların parlak yüzü alta gelecek ve sap kısmı size bakacak şekilde tabağa yerleştirin. İçine arzu ettiğiniz kadar iç harcından koyun.

4) Önce yaprağın size yakın olan kısmını malzemenin üstüne kapatın ardından yan kısımlarını da kapatarak yaprağı çok sıkı olmamak kaydıyla sarın.

5) Dibi sapla kaplanmış tencerenin içine dolmaları yerleştirin. Ardından üstüne 2 bardak sıcak su ekleyin ve üzerine bir tabak yerleştirin.

6) Yaklaşık yarım saat pişirin. Pişirirken arada suyunu kontrol edin bu şekilde dolmanızın altını yakmayın.

7) Pişen dolmaları bir kenara alın. Ardından ocağa küçük bir tava alın. Tereyağını, salçayı ve suyu da tavanın içine alın ve sosu pişirin. Üstüne arzuya göre pul biber serpin.

8) Pişirdiğiniz sosu dolma tenceresinin üzerine gezdirin. Ardından sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Eğer bu kadar zahmetli bir yemeği yapmak zor geldiyse ister tek kişilik ister 4 kişilik yaprak sarma lezzetini bırakın biz ayağınıza getirelim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir