meal-box-pilav-02

İyi Pilav Yapmanın Püf Noktaları

Çoğu kişi için pilav yapmak tam bir kabustur. Ya pilav lapa olur ya da pişmemiş… Aslında pilav yapmanın gerekli püf noktalarını bildikten sonra pilav yapmak çok kolaydır.

Toplumumuzda pilavı tane tane, güzel pişmiş olanın bütün yemeklerinin de güzel olacağına inanılır. Misafir ağırlarken oluşturulan menülerde her zaman pilava yer verilir.

Öyleyse iyi pilavı nasıl yapabilliriz?

  • Öncelikle pirincinizi iyi seçmelisiniz. Pilav yapmak için kullanacağınız en iyi pirinç çeşidi baldo pirinçtir.
  • Pirincinizi seçtikten sonra kullanacağınız miktara karar verin ve pirincinizi ılık su il ıslatın. Suya biraz tuz ekleyin. 40 dk. kadar ılık suda pirincinizi bekletin.
  • Pirincinizi sıcak suda beklettikten sonra nişastası gidip suyun rengi berrak olana kadar 2-3 defa yıkayın ve suyunu süzün.
  • Pilav yapmak için olabildiğince yayvan bir tencere tercih edin. Derin ve dar bir tencerede pilav, yeri dar olduğu için yeteri kadar açılmaz veya sıkışıp birbirine yapışır. Seçeceğiniz tencere teflon veya seramik olursa pilavınız daha güzel olur.
  • En lezzetli pilav tereyağı ile yapılan pilavdır. Eğer sağlıksal bir sorununuz yoksa pilavınızı yaparken tereyağı kullanın. Eğer tereyağı sağlınızı etkiliyorsa zeytinyağı da kullanabiliriniz. Yarı zeytinyağ, yarı tereyağı kullanarak da yapabilirsiniz tabii…
  • Pilavınızı pirinciniz cam gibi olana dek kavurun. Pirincinizi kavurma işlemi pilavınızın tane tane olması açısından çok önemlidir. Eriyen tereyağınıza süzdüğünüz pirincinizi ekleyin ve iyice kavurun.
  • Kavurma işlemi sırasında tahta kaşık kullanın.
  • Pilavınıza arpa şehriye eklemek isterseniz pirinçten önce şehriyenizi kavurmalısınız.
  • Ölçünüz önemlidir. Kavurma işleminden sonra en önemli konu kullanılan pirince ne kadar su ekleyeceğinizdir. Bazı kişiler 1’e 2 oranda ölçü kullanır. Ancak 1 bardak pirince 2 bardak su koyarsanız pilavınız lapa olur. Tavsiyemiz 1 bardak pirince 1,5 bardak su kullanmanızdır.
  • Pilava ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Daha lezzetli bir pilav için su yerine tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz.
  • Limon suyu… Çoğu kişi limon suyunu pirincin daha beyaz olması için pişme suyuna ekler. Ancak bu uygulama eskiden esmer pirinç kullanıldığı için pirinci beyazlaştırmak adına uygulanan bir yöntemdir. Günümüzde kullandığımız pirinçler oldukça beyazdır. Yine de dilerseniz sıcak suyu pirince ekleyince 1-2 damla da limon suyu ekleyebilirsiniz.
  • Pilavınıza sıcak suyu ekledikten sonra tuzunu ve limon suyunuda ekleyip 1 kere karıştırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte pişmesini bekleyin.
  • Pilavınız pişerken tencerenin kapağını asla açmayın.
  • Pilavınız piştikten sonra altını kapatın ve en az 20 dakika kadar demlendirin.

Pilavınız servise hazır…

“Pilav yapmakla uğraşamam.” ya da “Ne kadar uğraşsam da pilavı bir türlü tutturamıyorum..” diye düşünüyorsanız nohutlu pirinç pilavımızı ya da domatesli bulgur pilavımızı deneyebilirsiniz.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir