ege_otlari

Kalbi Ege’de Kalanlara: Ege Otları ve Faydaları

Geçtiğimiz ay Alaçatı’da gerçekleşen Ot Festivali, ülkemizin bitki çeşitliliği açısından ne kadar zengin olduğunu gösteren bize bir kez daha gösterdi. Bu tarz organizasyonlar olmasa bu otları tanıyamayacak ve damak tadımız bu güzel otlarla belki de hiç buluşamayacaktı. Şimdi gelin bu güzel otların yararlarına bakarak tanıyalım:

Dağlama

Tek yıllık otsu bir bitki olan dağlamanın çiçekleri sarı, beyaz veya krem rengindedir. Taze sürgünlerinden haşlanarak zeytinyağlı salatalar yapılan dağlama bağırsak çalıştırıcı bir etkiye sahiptir. Soğuk algınlığına da iyi geldiği bilinmektedir.daglama_

Deli Kereviz

Otsu bir bitki olan deli kereviz, yol kenarlarında ve kuru yamaçlarda bulunur. Karışık ot kavurmalarında da tercih edilen bir bitkidir. yabani_kereviz

Ebegümeci

Farklı türlere sahip olan Ebegümeci, Protein ve C vitamini açısından zengindir. İçeriğindeki malvin ve malvidin sayesinde de diş ve diş etlerinin bakterilere karşı korunmasını sağlar. Taze olarak yemeklerde kullanabileceğiniz bu bitki, kurutularak çay olarak da içilebilir. ebegumeci

Şevketi Bostan

Papatyagillerden gelen ve dikenli bir bitki olan şevketi bostan, Ege mutfağında sıklıkla tüketilmektedir. Türkiye’de ise Girit göçmenleri sayesinde tanınan bu bitki, etli yemek veya zeytinyağlı şeklinde hazırlanır. Sindirim sistemini düzenleyen bu bitki, aynı zamanda adet dönemindeki kanamaların azalmasına yardımcı olur. sevketi_bostan

Turp Otu

Otsu bir bitki olan turp otu, sonbaharda ve ilkbaharda yetişir. Beyaz çiçeği olan bu bitkinin yaprakları hafif kalın ve tüylüdür. Balığın en büyük eşlikçisi olan bu bitki, karışık ot kavurmalarının da vazgeçilmez otudur. turp_otu

Radika

Karahindiba olarak da bilinen bu bitki, nisan ve mayıs ayında yetişir. İçinde yüksek oranda potasyum bulunan radika; A, C vitaminleri ve kalsiyum açısından da zengindir. Besleyiciliği yüksek olan radika, uykusuzluk probleminin çözülmesinde yardımcı olur. Karaciğer şişkinliğini de azaltan karahindiba, göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Yapraklarının salatalarda tüketildiği bu bitkinin kökünü de yaşken salatalara doğrayabilirsiniz. Radika_

Arap Saçı

Hoş bir kokuya sahip olan bu bitki, her ne kadar Ege bitkisi olarak görünse de Marmara bölgesinde de rahatlıkla yetişebilmektedir. İştahsızlık, solunum ve idrar yolu gibi hastalıklara da iyi gelen Arap Saçı, kuru fasulye ile de pişirilebilir.arap_saci

Deve Tabanı

Sığır kulağı olarak da bilenen deve tabanı, nemli arazide yetişir. Soğuk algınlığına da iyi geldiği söylenmektedir. deve_tabani

Not: Bu sitede yer alan bilgiler internetten derlenmiştir. Herhangi bir hastalık durumunda ilk önce doktorunuza ve sağlık kuruluşlarına başvurunuz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir