corba-yoresel-blog

Kış Çorbaları Tarifleri

Havalar soğudu mu, sofranın vazgeçilmezidir çorbalar. Mercimekten, ezogeline, düğün çorbasından, domatese kadar zengin bir çorba çeşitliliğine sahip Türk Mutfağında kolayca hazırlanabilecek ve sofralarınızda servis edebileceğiniz yöresel çorba tariflerine yer vermek istedik.

Sakalaçarpan Çorbası (Afyonkarahisar)

Gerekli Malzemeler:

Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek (bir gece önceden bekletilmiş)
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
yarım su bardağı erişte
8 su bardağı sıcak tavuk suyu (tarifin orijinali tavuk suyu ile, ancak et suyu da kullanabilirsiniz)
yarım çay kaşığı tuz

Üstü için:

1 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 tatlı kaşığı nane

Hazırlanışı:

Kuru soğanlar küp halinde doğranır. Tereyağı geniş bir tencereye konarak kızdırılır. Doğranmış kuru soğanlar eklenip hafif bir renk alana kadar kavrulur. Un elekte elenerek eklenir ve tahta bir kaşıkla kısık ateşte karıştırılır. Un kokusu çıkmaya başlayınca sıcak tavuk suyu azar azar ilave edilir.

Kısa bir süre, hafif diri kalana kadar haşlanmış fazla suyunu süzdüğünüz yeşil mercimekler tencereye alınır. Bir tutam tuz eklenir. Orta ateşte kaynamaya başlayan tavuk suyuna erişteleri atılıp yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.

Küçük bir tavada tereyağı eritilir ve kızarken yağa nane eklenip karıştırdıktan sonra ocaktan alınır.

Süleymaniye Çorbası (Doğu Anadolu Yöresi)

Gerekli Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek
2 demet ıspanak
3 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 adet Havuç
1 adet Domates
l adet Kabak
l adet Patates
3 diş Sarımsak
4 su bardağı su
3 su bardağı et suyu
200 gr. yarım yağlı kıyma
3 çay kaşığı tuz
Karabiber

Hazırlanışı:

Kırmızı mercimek haşlanarak süzülür. Ayrı bir yerde havuç, patates, kabak, domates, soğan ve
sarımsaklar rendelenir. Ispanakları küçük küçük doğranarak yağda kavrulur. Üzerine 3 su bardağı su
ilave edilip pişirilir. Başka bir tencerede un yağda kavrulup 1 su bardağı soğuk su ilave edilerek
karıştırılır. Önceden haşlanmış mercimek soğuk kemik suyuna ilave edilip bir süre kaynatılır. İçine
kavurup haşlanmış sebzeler ilave edilerek karıştırılır. Kıymaya tuz ve karabiber ilave edilerek yoğurulur. Hazırlanan kıyma karışımından yuvarlak köfteler yapılır. Köfteler yağda kızartılıp pişmekte olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika kadar birlikte pişirip ateşten alınır.

Göce Çorbası (Karabük)

Gerekli Malzemeler:

3 yemek kaşığı Tereyağı
1 su bardağı Mısır tanesi
8 su bardağı Tavuk suyu
2 su bardağı Süt
1 yemek kaşığı Nişasta
2 adet Yumurta sarısı
2 yemek kaşığı Yoğurt
3 su bardağı su
Tuz

Hazırlanışı:

Tereyağı tencerede eritilerek mısırlar ilave edilir. 2-3 dakika kavurduktan sonra süt ve tavuk suyu ilave edilir. 10-15 dakika ağır ateşte kaynatılır. Terbiyesi için yumurta sarısı, yoğurt, nişasta ve su bir kasede iyice karıştırılıp çorbaya ilave edilir. Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra sıcak servis edilir.


AFİYET OLSUN!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir