icbaklali_enginar

Saraylara Layık Bir Lezzet: İç Baklalı Enginar

Yaz ayının gelmesiyle beraber tezgahlarda yerini alan enginar, Osmanlı mutfağının da baş tacı yemeklerinden biriydi. Günümüzde uzmanlar ve doktorlar tarafından özellikle karaciğere iyi geldiği söylenen enginar lezzetiyle de sofralarımızda kendine yer açtırmayı biliyor. Genellikle bezelye ve havuçlu olarak tarifi verilen enginarı biz sizin için iç baklalı hazırladık. “İç baklalı da olur muymuş” diyenleri duyar gibiyiz. Hem de öyle güzel olur ki… Tarifi bizden yapması sizden bu lezzet nasıl yapılıyor beraber bakalım:

Enginar İçin

  • 3 adet enginar- limonlu ve unlu su
  • 1.5 su bardağı su
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2.5 tatlı kaşığı un
  • 1 adet küp şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ½ limon suyu
  • Yarım demet dereotu

İç Bakla İçin

  • 300 gr. taze iç bakla
  • 1 adet orta boy soğan
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet küp şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağında bir parmak az su

Hazırlanışı

  1. Öncelikle enginarları saplarından ayıklayarak ayıklıyoruz. Ayıkladığımız enginarları limonlu ve unlu suyun içinde kararmamaları için bekletiyoruz.
  2. Bu sırada soğanları da kıyarak bir tencereye alın. Zeytinyağı ve suyu da ekledikten sonra enginarları tencerenin içine alın.
  3. Daha sonra unu, şekeri ve tuzu da ekleyerek pişirmeye devam edin. Son olarak limonun suyunu ekleyin ve harlı bir ateşte su kaynayana kadar kapağını hiç açmadan pişirin.Su kaynadıktan sonra yaklaşık yarım saat daha enginarları pişirin.
  4. Başka bir tencerenin içine kabukları ayıklanmış iç baklayı ve doğranmış soğanı alın. Suyu ve zeytinyağını da ekleyin.
  5. Daha sonra tuz ve şekeri iç baklaya ekleyin.
  6. Bir süre kaynatıp ve iç baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra yumuşamış iç baklayı enginarı pişirdiğiniz tencerenin içine alın ve yaklaşık 5-6 dakika daha birlikte pişirin.
  7. Bu şekilde tatların birbirine karışmasını sağlayacaksınız ve enginarınız daha lezzetli bir hal alacak.
  8. Soğuyan enginarları ve iç baklayı servis tabağına alın. Üzerlerine de dereotu ile süsleyin ve servis edin.

Eğer bu tarifi yapmak size zor geldiyse bizim enginarı deneyerek bu lezzetli yemeği ofisinizde veya evinizde tadabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir