meze-yilbasi

Yeni Yıla Özel Meze Tarifleri

Yeni bir sene, yeni bir umut demek. 2017’ye sayılı günler kala bu yeni yılı evde karşılayacak, misafir ağırlayacak olanlara özel yapımı kolay meze tarifleri paylaşmak istedik. Ben uğraşmayayım kapıma kadar gelsin mezeler derseniz buradan buyurun.

Sebzeli Humus

2-2,5 su bardağı haşlanmış nohut
2 diş sarımsak
1 adet limon
1 çay bardağı taze tahin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy kırmızı biber
2 orta boy salatalık
1,5 tatlı kaşığı kimyon
Tuz

Tüm malzemeleri rondo veya blendera ekleyerek geçirin. Tahin pürüzsüz hale gelinceye kadar bu işleme devam edin.
Malzemelerin çok incelmesini istemezseniz önce tahini çekerek de malzemeleri üzerine ekleyebilirsiniz. Servis esnasında zeytinyağı ve maydanoz ekleyerek süsleyin.

Girit Ezmesi

100 gr tam yağlı inek ezine peyniri
2,5 yemek kaşığı lor peyniri
3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz
3 yemek kaşığı çekilmiş antep fıstığı
1 diş sarımsak
Dereotu
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Çatal yardımıyla peynirleri ezin. Üzerine diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın. En son dereotunu ilave edin. Yumuşaklık için ekstra zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Acılı Ezme

1 adet büyük boy kırmız biber
3-4 adet domates
Yarım yemek kaşığı acı kırmızı biber salçası
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuru nane
2 diş sarımsak
Karabiber, pul biber, tuz
İsteğe göre nar ekşisi

Mutfak robotunuza soğanı, sarımsağı, kırmızı biberi ve domatesi ekleyerek çekilmesini sağlayın. Karışıma tuz, karabiber, pul biber, nane, biber salçası ve kıyılmış maydanozu ekleyerek iyice karıştırın.

Meal Box lezzet önerisi: Karışımın fazla suyunu bırakması için ortasını çukur bir şekilde bırakarak biriken suyu başka bir kaba alarak sos olarak kullanın. Servis ederken üzerine nar ekşisi ve isterseniz çekilmiş ceviz ilave edebilirsiniz.

Fırında Mantar

400 gr beyaz mantar
250 gr tereyağı
350 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber

Mantarlar iyice yıkanıp içleri çıkarıldıktan sonra tuz tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri karışımı mantarların içerisine doldurularak önceden ısıtılmış 180 derecede fırına verilir ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirilir.

Fava

500 gr. kuru bakla
3 damla limon suyu
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
3 adet kuru soğan
8 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz

Baklaları iyice yıkayarak bir gece evvelden limon suyu damlatarak bekletin. Ertesi gün süzdüğünüz baklaları bir kaba alın. Soğanları küp küp doğrayarak zeytinyağında 5-10 dakika çevirin. Baklaları tuz ve şeker ilave ederek soğanlı karışıma ekleyin. Karışımı 5 dakika kadar kavurup üzerine en az 2 parmak su çıkacak kadar su ilave edin. Suyunu çekmesi için orta ateşte pişirin. Karışımı sıcak halde tel süzgeçten geçirerek, servis esnasında soğuk olarak üzerinde kıyılmış dereotu ve zeytinyağı ile servis edin.

Pancar Salatası

3 adet orta boy kırmızı pancar
1 diş sarımsak
400 gr süzme/tava yoğurt
Tuz

Pancarların kabuklarını ince soyarak, ortadan ikiye bölün. 15 dakika suya koyarak haşlayın. Rendenin kalın olan tarafında rendeleyeren üzerine süzme yoğurdu veya tava yoğurdunuzu ekleyin. Rendelenmiş sarımsak ve tuzunu koyarak servis tabağına alın.

Meal Box önerisi: Lezzet ve kıvamı artırmak için ilave mayonez de kullanabilirsiniz.

Otlu Yoğurt Salatası

500 gr süzme yoğurt
6 adet küçük boy salatalık
1/4 demet semizotu
1/4 körpe ıspanak
Tereyağı
Pul Biber
Tuz

Semizotu ve ıspanakları doğrama tahtanızda doğrayın. Salatalıkları küp şeklinde doğrayın. Malzemeleri biraz daha geniş bir kaba alarak yoğurdu ve tuzu üzerine ekleyerek karıştırın. Süslemek için servis esnasında üzerine, tavada eriteceğiniz tereyağı ve pul biber ilaveli sosu gezdirin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir