Yılbaşı Gecesi Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Yılın tüm stresini sevdiklerimizle birlikte eğlenerek atacağımız yılbaşı gecesine geri sayım başladı. Planınız ne olursa olsun, bu gecede alkol almayı düşünenler için, yeni yılın ilk sabahına daha enerjik uyanabilmek ve kalori dengesini koruyabilmek adına birkaç önerimiz var. 

  • 1 kadeh rakı (tek) : 197 kcal
  • 1 şişe bira (33 cl) : 142 kcal
  • 1 kadeh tekila (50 ml) : 70 kcal
  • 1 kadeh viski: 250 kcal
  • 1 kadeh votka : 231 kcal
  • 1 kadeh beyaz şarap (120 ml) : 98 kcal
  • 1 kadeh margarita (90 ml) : 98 kca
  • 1 kadeh şampanya (100 ml) : 126 kcal

Kalori değerlerinde de gördüğünüz gibi rakı, votka ve viski gibi yüksek alkol ve kalori içeriklerini tüketmek yerine şarap, şampanya, bira gibi düşük alkol oranına sahip düşük kalorili içkileri tercih etmek, gece boyunca alacağımız kalori miktarının minimum düzeyde tutulmasında etkili olacaktır. Bu oran kadınlar için 2 kadeh, erkekler için ise 3 kadeh olarak sınırlandırılabilir.

Tüketeceğiniz alkolü mümkünse 1 saatten erken bitirmemeye çalışın. Tercihiniz tek cins alkolden yana olsun ve unutmayın, içerisine ekleyeceğiniz buz, alkolü seyreltip etkisini minimuma indirecektir.

Alkol tüketimi ile birlikte su tüketiminizi de artırmanız gerekmektedir. İçilen her alkollü içkiden sonra mutlaka 1 bardak da su tüketmeye özen gösterin.

Gece yatmadan önce tüketebildiğiniz kadar çok su içmeye çalışın. Alkol etkisi ile bünyemiz oldukça su kaybetmektedir ve bu eksiği mümkün olduğunca erken tamamlamamız ertesi gün yaşayacağımız baş ağrısı, hazımsızlık, bitkinlik durumlarının önlenmesinde etkili olacaktır.

Alkolün yiyeceklerle birlikte alınması midede daha uzun süre kalmasına etki eder, dolayısıyla kana daha geç karışır. Aç karnına alkol tüketirseniz alkolden daha fazla etkilenirsiniz.

Ertesi gün hazımsızlık, mide bulantısı, kan şekeri yükselmesi gibi problemlerle karşılaşmamak için tükettiğimiz alkol ve zengin yılbaşı sofrasında ne kadar kontrollü olabildiğimiz önemli. Hazımsızlık ve şişkinliği önlemek için lokmalarınızın mümkün oldukça küçük olmasına ve yavaş tüketilmesine dikkat edin.

Akşam tüketim miktarımız artış göstereceği için gün içinde aç kalma fikri tamamiyle yanlıştır. Çünkü vücudumuz aç kaldığı süreçte besinleri yakmak yerine depolama eğilimi gösterir. Kan şekeri düşüklüğünün ve yemek sonrası aşırı yükselmelerin önlenmesi adına düşük kalorili 1-2 porsiyon meyve tüketilebilir.

Patlıcan ezmesi ve yoğurtlu havuç gibi mezeler görece daha rahat tüketilebilir. Fakat unutmayın ki porsiyon kontrolü hala çok önemli, tadımlık düzeyde kalıp 2. tabağa geçmemek doğru bir yöntem olabilir. ☺

Alkol ile birlikte tükettiğiniz besinlerin cinsine de dikkat etmek önemli. Yağlı ve tuzlu besinlerden; fazla kalorili sos, cips ve kuruyemiş seçeneklerinden uzak durmaya çalışmakta fayda var. Bunların yerine limon suyu ve yoğurt içerikli soslar, havuç ve salatalık dilimleri, meyve veya fındık tüketebilirsiniz.

Peynir, salam, mayonezli mezeler yüksek kalori içerdiği için ordövr tabağında yer alan bu besinlerin yarısı veya 1/3 ü tüketilebilir. Kalsiyum ve protein içeriği yüksek yoğurt, ayran, yoğurtlu mezeler ve süt ürünleri; vitamin,  posa ve mineral içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler de yine tüketilebilir. Kırmızı et tüketilecekse ızgara, buğulama ya da haşlama şeklinde hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Tatlı tüketimi yapacaksanız hamur içerikli şerbetli tatlılar yerine, hakkınızı sütlü tatlılar, meyveli tatlılar veya meyveden yana kullanın.

Mümkün olduğunca çok dans edin! Hareket durumumuz ne kadar artış gösterirse porsiyon kontrolü sağlamamız o kadar mümkün olacak ve kendimizi diyet- sağlıklı beslenme sürecinden uzaklaşmış hissetmeyeceğiz.

Tüm bu etkileri hafifletmek, vücudumuzu toksinlerden arındırmak ve fazla ödemi atabilmek için  sonraki günlerde detoks süreci çok daha olumlu olacaktır.

Tüm bu tavsiyeleri uygulayarak konforlu ve mutlu bir yeni yıl akşamı geçirebilirsiniz. Şimdiden mutlu yıllar dileriz!

“Yılbaşı Gecesi Nelere Dikkat Etmeliyiz?” üzerine 2 düşünce

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir