asure_blog

YILIN EN TATLI HAFTASI: AŞURE HAFTASI!

Aşure, orijinal telaffuzu aşura olan ve 10 (on) anlamına gelen İbranice bir kelimedir. Hicri takvimde her muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak kutlanır.

Eski anlatımlara göre aşurede en az 12 farklı bileşen bulunmalıdır. Malzemeler fındık, kuru incir, kuru üzüm, ceviz, nohut, fasulye ve benzer yiyeceklerdir. Yapılan aşure çevredeki komşu ve çevreye dağıtılır.

Aşure ile ilgili ufacık bilgi paylaştıktan sonra sizlere kutumuz gibi “ödüllü”, ağızlara layık bir Aşure tarifi paylaşmak isteriz 🙂

Gerekli malzemeler:

2 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardagi kuru kayısı
1 su bardağı kuru incir
1 su bardağı kuş üzümü
1 su bardağı çekirdekli siyah üzüm
1 su bardağı fındık içi
1 su bardağı soyulmuş çiğ badem
1 cay bardağı çam fıstığı
2 adet yeşil elma
2 portakal kabuğu rendesi ve suyu
1,5 su bardağı süt
2 paket şekerli vanilin
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı hindistan cevizi
1,5 tatlı kaşığı toz tarçın
12 adet karanfil
1 tatlı kaşığı tuz
7,5 su bardağı şeker

Süslemek için:

1 su bardağı antep fıstığı
1 su bardağı ceviz


Hazırlanışı:

Bir gece önceden bol sıcak su pirince dökülerek sabaha kadar demlendirilir. Aynı şekilde kuru fasulye ve nohut da ayrı kaplarda haşlanır.
Tüm meyveler yıkanır, doğranır ve her biri ayrı kaplarda sıcak suda sabaha kadar bekletilir.
Fındık ve ceviz irice kırılır.
Çiğ badem sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur.

Ertesi gün kuru fasulye ve kuru nohut tencereye konularak 15 dakika birlikte kaynatılır. Kaynayınca küp olarak doğranmış meyveler tencerenin içine atılır. Yeşil elmalar yıkanır ve her elmaya 6 adet karanfil saplanarak bütün olarak aşureye atılır.(Lezzet notu: Karanfilleri, acısı aşurenin tadını bozmasın diye elma üzerine saplıyoruz)
Aşuremiz kıvam alınca, içine şeker atılır. Ayrı bir kaseye süt konulur ve içinde nişasta, tarçın ve hindistan cevizi konularak, eritilir. Son olarak şekerli vanilin atılır ve ayrı kaptaki bu malzemeler kaynayan aşureye dökülür.

Yumuşayan elmalar aşurenin içinden alınır, karanfiller çöpe atılır. Elmalar ve portakal rendelenerek, portakal suyu ile birlikte aşureye ilave edilir.

Aşurenin kıvamı oluşunca kaynayan ateşten alınır. Kaselere dökülür. Soğuduktan sonra, kırılmış olan ceviz, antep fıstığı ve hindistan cevizi ile üstü süslenir.

Aşure bahane, Meal Box şahane diyenleriniz için de sizleri böyle alalım.

AFİYET OLSUN!

“YILIN EN TATLI HAFTASI: AŞURE HAFTASI!” üzerine bir düşünce

  1. Biraz farklı ve güzel tarif..Fakat yapilisinda buğday ve pirinç atlanmis sanırım..emeginize sağlık.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir