yemeklere-ne-zaman-tuz-koymaliyiz

Yiyeceklere ve Yemeklere Ne Zaman Tuz Koymalıyız?

Kimimiz yemeğin başında, kimimiz de en son ocağın altını kapatırken koyarız yemeklerin tuzunu. Ancak herşeyde olduğu gibi tuz koymada da doğru zamanlama önemli… Söz konusu olan yiyeceğimiz et ise 1-4 saat öncesinden tuzlama yapmamız gerekir. Çünkü eti tuzladıktan yarım saat sonra et suyunu salar, ardından protein lifleri gevşer ve tuzlu suyunu geri alır. Böylece et piştiği zaman daha yumuşak, lezzetli ve sulu olur. Sulu tuzlama yani salamura da benzer bir sonuç verir. Yaklaşık her 4 litre suya yarım ölçü kabı tuz eklenir ve tuz ozmos yoluyla etin hücre yapısını değiştirerek daha fazla su emmesini sağlar.

Yiyeceğinizi kızartma tavasına almadan hemen önce tuzlayanlardan mısınız? Derin yağda kızartma işleminin hemen öncesinde yiyecekleri tuzlamamalısınız. Kızartma işleminden hemen önce serpeceğiniz tuz yiyeceğinizin yüzeyini değiştireceği için yeterince çıtır olmaz. Et/sebze sularına tuz koymayın. Çünkü kıvam vermek için uygulayacağınız çektirme işleminden sonra yemeğiniz aşırı tuzlu bir tada sahip olabilir. Bu nedenle çektirmeniz gereken soslara da tuzu daha temkinli koymalısınız.

Sebzelere tuzunu blanşe ederken koyun. Sebzeleri tuzlamak için hızlı ısıtma işlemini beklemek yerine; rengini, lezzetini ve gevrekliğini güçlendirmek için kaynayan suya blanşe ederken sebzelere tuzunu ekleyin. Tuz, lezzetlerin birbirine geçmesine katkıda bulunur. Pişirme işleminin başında ekleyeceğiniz tuz, yemeğin lezzetini değerlendirmenize ve uygun ayarlamalar yapmanıza olanak sağlayacağı için tuzu yemeğin başında, pişirme suyu kaynamaya başlayınca koymalısınız. Tuz koyma işlemini pişirme işleminin başında yapmanızın diğer bir nedeni de alüminyum veya dökme demir türü pişirme kaplarının aşınmasını önleyecek olmanızdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir