buzdolabina-yiyecekler-nasil-yerlestirilir

Yiyecekleri Buzdolabına Nasıl Yerleştirmeliyiz?

Aldığımız yiyecekleri buz dolabına doğru yerleştirmememiz, yiyeceklerin zamanından önce bozulup bakteri üretmemesi açısından oldukça önemlidir. Özellikle süt, yoğurt, yumurta ve et gibi hayvansal ürünler en çok bozulma riski taşıyan yiyeceklerdir.

Hepimizin de bildiği gibi buzdolabı içerisindeki raflar arasında sıcaklık farkı vardır. En üst raflar en soğuk olanlardır ve aşağı indikçe bu soğukluk azalır. Bu yüzden bakteri üretebilecek riskli gıdalar her zaman en üste koyulmalıdır.

Peki hangi rafa hangi yiyecek yerleştirmeli?

Bakteri üreten yiyecekleri en üst raflara koyacağımız için en üste et ürünlerini, ikinci rafa süt ürünlerini, bir sonraki rafa yemekleri ve en alt rafa da sebze ve meyveleri koymak en doğru yerleştirme şekli olacaktır.

Çoğumuz marketten ya da pazardan aldığımız sebzeleri ve meyveleri poşetleriyle buzdolabına yerleştiririz. Aslında sebzeleri ve meyveleri poşetinden çıkartıp da buzdolabına yerleştirmemiz daha doğru olur. Çünkü poşetten aldığımız sebze ve meyvelere sürekli poşetten bir plastik geçişi vardır. Bu da sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Yumurtayı ise eve gelir gelmez buzdolabı kapağında bulunan yumurtalık kısmına yerleştiririz. Halbuki düşününürseniz yumurtanın kabuğunda bir çok bakteri vardır. Sonuç olarak yumurta tavuktan çıkar. Bu yüzden yumurtaların yanına koyacağınız herhangi bir besin, yumurta üzerinde bulunan bakterilerle temas eder. Aynı zamanda yumurtanın üzerinde bulunan gözenekler etraftaki kokuları da içine çeker. Bu da yumurtanın daha çabuk bozulmasına neden olur. Bu yüzden yumurtayı her zaman kendi kapalı kutusunda saklamalıyız ve yumurtaya dokunduğumuzda mutlaka ellerimizi yıkamalıyız.

Buzdolabında saklama konusunda en çok yapılan yanlışlardan biri de kullanılan saklama kutularıdır. Siz de boşalan dondurma, yoğurt kabı gibi kutuları değerlendirmeyi düşünerek artan yiyeceklerinizi bu kaplarda mı saklıyorsunuz? Saklamayın! Çünkü dondurma veya yoğurt kabının üzerindeki son kullanma tarihi aynı zamanda kabın kullanımının da son kullanma tarihidir. Bu tarihten sonra kabı yiyeceklere kullanmaya devam etmeniz halinde yiyeceklere plastik geçişi olacaktır.

Her ne kadar kırılabilir olsa da yiyecekleri saklamak için en sağlıklı kap cam kaplardır. Bu yüzden ister buzdolabında ister dışarıda olsun sağlık açısından her zaman cam kaplar kullanmalıyız.

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir